Návod - Skládací nákupní taška

  Fotka k návodu na tašku

 

Skládací nákupní taška

NÁVOD NA VÝROBU

 

Taky to znáte? Cestou z práce si vzpomenete, že potřebujete koupit pár rohlíků... Najednou stojíte u pokladny s plným nákupním košíkem a zjistíte, že nemáte tašku. Kdyby se to stalo jednou, tak koupíte papírovou tašku a je to vyřešeno. Ale co když se to stává pravidelně? Pak nás to stojí zbytečné peníze a zbytečně kvůli tomu padají stromy...

Skládací nákupní taška je ideální řešení pro tyto situace. Vejde se do kabelky, nezabere moc místa a hlavně je vždy po ruce! Vy tak šetříte přírodu i peněženku.

V obchodech určitě seženete různé skládací tašky, ale často není lákavá barva, je na nich velké logo, které se nám nelíbí a kapsička, do které tašku skládáme, není vždy k tašce připevněná. Pak se může lehce stát, že kapsičku někde odložíme nebo vytratíme a celé kouzlo skládací tašky tak zmizí.

Proto jsme pro Vás vytvořili návod na skládací nákupní tašku, abyste si mohli vyrobit tašku dle vlastních představ a s kapsičkou, která je součástí tašky.

Látku si můžete vybrat sami na eshopu či v kamenné prodejně Proháčkování. Doporučujeme bavlněnou látku, ať už jednobarevnou nebo vzorovanou anebo můžete využít naši sadu na výrobu skládací nákupní tašky, kde jsou již jednotlivé díly nastříhány včetně popruhů a dostanete k ní i další komponenty a pomůcky potřebné pro výrobu této tašky (viz. níže - body 1 - 9)

Začneme výrobou kapsičky

1. Díl 2 si položíme rubovou stranou látky navrch (pohledově k nám) tak, abychom měli 18 cm nahoře (vodorovně) a delší strany (28 cm) svisle dolů.

2. Od horního okraje naměříme 2 a 3 cm a křídou nebo fixem uděláme značky.

3. Látku nejprve zahneme ke značce 2 cm a poté ohneme ještě jednou ke značce 3 cm.

4. Zašpendlíme (6). Špendlíky pícháme kolmo na lem (budoucí šev) což nám umožní prošití bez nutnosti jejich vyndání.

5. Spodní stranu (18 cm) necháme nezačištěnou.

6. Stejný postup opakujeme i u dílu 3.

7. Látku si položíme opět rubovou stranou navrch, 18 cm nahoře a kratší strany (9 cm) svisle dolů.

8. Dále opakujeme kroky 2. - 5.

9. Nyní budeme oba díly (2 a 3) prošívat v našpendlených lemech z kroku 4. a dále. K tomu nám poslouží barevně laděná niť(8) a cívka (9) na kterou si namotáme spodní niť  (postupujeme dle návodu Vašeho šicího stroje).

11) Horní (nezačištěné) okraje přichytíme fixačními kolíčky (7), tím zamezíme pohybu látek. 

12) Na levé straně (28 cm) na sebe položených látek (2, 3) uděláme značku ve výšce 13 cm od spodního (zahnutého) lemu dílu 2 a připravíme si na ní látkovou cedulku (5) nápisem Handmade nahoru, čelem k nám. Celá cedulka bude ležet na látce (2), její ohyb bude vpravo, oba volné kraje vlevo srovnané podél kraje látky 2. Přichytíme fixačním kolíčkem (7).

13) Od spodního (prošitého) lemu dílu 2 naměříme 22 cm a uděláme značky.

14) Látku č. 2 ohneme tak, že spodní (prošitý) lem dílu 2 položíme na značky z kroku 13. Vznikne nám základ kapsičky o šíři 18 cm a výšce 15 cm. Látka (2) nám při tom zakryje Handmade cedulku (5), kterou skrz obě látky (2) přišpendlíme (6). Sešpendlíme i okraje.

15) Sešpendlené strany (15 cm) prošijeme nejprve začišťovacím cikcak stehem, aby se nám kapsička netřepila a poté vedle klasickým rovným stehem.

16) Sundáme fixační kolíčky (7) i špendlíky (6) a kapsičku převrátíme na líc.

Na řadu přichází taška

17) Látku 1 si položíme rubovou stranou nahoru směrem k nám, tak abychom měli strany o šíři 45 cm nahoře a dole. Delší strany 100 cm vedou svisle.

18) Kratší strany (45 cm) budeme nyní začišťovat. Budeme postupovat jako u kapsičky v bodě 2: Na rubové straně si uděláme značky 2 a 3 cm od horního okraje, zahneme ke značce 2 cm, zašpendlíme (6). Zatím neděláme druhý ohyb, ani neprošíváme. Odměříme si prostředek (22,5 cm) a špendlíkem (6) nebo křídou na textil si uděláme značku. 

19) Naměříme střed kapsičky (9 cm). 

20) Na střed tašky (díl 1) přiložíme střed kapsičky nezačištěným okrajem k ohybu na značce 2 cm a sešpendlíme nebo přichytíme kolíky k sobě. 

Kapsička bude zůstávat uvnitř tašky tzn. na rubové straně látky č.1.

21) Horní lem látky 1 zahneme ke značce 3 cm. Nezačištěná hrana kapsičky se nám tím přikryje. Celý lem sešpendlíme.

22) Z levé i pravé strany látky 1 si naměříme 13 cm a na lemu uděláme značku.

23) Ke značkám přiložíme popruh směrem nahoru - ven z tašky. Před aplikací lehce ožehneme konce ustřižených popruhů, tím zamezíme jejich třepení. Dbáme na to, aby nebyl někde překroucený. Přichytíme kolíčky a zašpendlíme. Mezi kapsičkou a popruhem musí zůstat místo alespoň 1 cm, aby se dala taška dobře složit do kapsičky.

24) Celý lem tašky prošijeme rovným stehem, včetně popruhů a kapsičky. Popruhy pak prošijeme ještě cik cak stehem, aby byly pevnější, když v tašce poneseme těžší nákup.

25) Spodní okraj (45 cm) látky (1) si připravíme také na začištění:  

Od okraje naměříme 2 a 3 cm a křídou nebo fixem uděláme značky. Látku nejprve zahneme ke značce 2 cm a poté ohneme ještě jednou ke značce 3 cm. Zašpendlíme (6). Špendlíky pícháme kolmo na lem (budoucí šev) což nám umožní prošití bez nutnosti jejich vyndání.

26) Z levé i pravé strany tašky si naměříme 13 cm a na lem uděláme značku.

27) Ke značkám přiložíme popruh směrem nahoru - ven z tašky. Dbáme na to, aby nebyl někde překroucený. Přichytíme kolíčky a zašpendlíme.

28) Celý lem tašky prošijeme rovným stehem, včetně popruhů. Popruhy pak prošijeme ještě cik cak stehem, aby byly pevnější.

Ujistíme se, že nám oba popruhy směřují ven z tašky a kapsička nám leží na látce uvnitř tašky.

30) Oba boky látky 1 sešijeme rovným stehem cca 0,5 cm od kraje látky.

31) Tašku převrátíme na líc, srovnáme rohy a boky znovu prošijeme rovným stehem minimálně 0,8 - 1 cm od kraje. Tím máme boky tašky začištěné z obou stran (rub a líc) a zpevněné.

32) Vyžehlíme, složíme do kapsičky (ta zůstává uvnitř tašky) a můžeme jít nakupovat :-)

Taška je ze 100% bavlny, doporučujeme prát na 40°.

Návod - Nákupní skládací taška 

Doufáme, že se Vám taška podařila a bude Vám dlouho sloužit! 

Raději vyrábíte podle videa? Podívejte se na videonávod na našem Youtube kanále na https://youtu.be/L1akKBU3jRg.

Budeme rádi, když se s námi o Vaše výrobky podělíte na naší FB skupině a jakékoliv připomínky k postupu nám neváhejte sdělit na info@prohackovani.cz