Vak na záda - návod

Vak na záda - návod

Začátek školního roku udeřil v plné síle a s ním i přípravy do školy.

Pokud máte děti či vnoučata, tak vás to určitě taky neminulo.

Sešity, tužky, pera, pastelky, barvičky, přezůvky, cvičky, tenisky... To je jen malý výčet školních potřeb, které je potřeba rok co rok nakoupit. To vše je třeba do něčeho uložit, takže jednou za čas kupujeme novou aktovku či batoh, výběr penálu se taky mění dle věku a vkusu našich dětí a stejně tak pytel nebo vak na tělocvik. Malé děti potěší pohádkové postavičky, starší děti motivy různých hrdinů, teenagery zase populární sportovní značky.

Vak si ale můžete i ušít a děti tak přijdou do školy nebo na kroužek s originálním pytlíkem na záda, který nebude mít jen tak někdo! Vak ale využijete i na běžné nošení a může být cool nebo roztomilý, ve sportovním duchu nebo naopak v kreativním pro tvořivé děti, pro holku, pro kluka nebo pro dospělé, záleží na výběru látky a hlavně jen a jen na vás.

My jsme použili praktickou nepromokavou kočárkovinu na spodní část vaku a na horní část bavlněnou látku. Zkušenější švadlenky můžou vak zpestřit prýmkem (obr.17), který jsme z jedné strany vložili mezi tyto dvě látky.

S našim fotonávodem, který vás provede výrobou vaku krok za krokem, to určitě zvládnete i vy! 

  • Bavlněnou látku si začistíme dokola cikcak stehem (entlovací steh) – obr. 1
  • Přišijeme ji ke kočárkovině (na délce 45 cm) a tím nám vznikne dlouhý pruh 100 x 45 cm (obr. 2)
  • Látku na poutka (6x6) přehneme napůl, sešijeme a obrátíme na líc. Krátké konce začistíme (obr. 3)

Připravenou látku ohneme napůl a poutka vložíme dovnitř (obr. 4 a 5)

Od horního okraje naměříme 8 cm, látku zahneme, zažehlíme a prošijeme rovným stehem. Vznikne nám tak tunýlek na provlečení šňůry (obr. 6 - 9)

Látku na boku sešijeme. POZOR sešíváme pouze k hornímu tunýlku.

 

Tašku převrátíme na líc (obr. 10)

Tunýlkem protáhneme šňůru – jednu navlékáme z pravé strany a druhou z levé strany. Poté šňůry provlékneme látkovým poutkem a uděláme uzel. (obr. 11-14)

Můžeme použít i brzdičky díky kterým regulujeme délku šňůr (obr. 15)