PŘÍBĚH BAREV - ZELENÝ DUBEN

PŘÍBĚH BAREV - ZELENÝ DUBEN

V rámci našeho příběhu barev jsme přemýšleli, jakou barvu po oranžové zvolíme a nakonec to bylo jednoduché rozhodnutí :-). Den, kdy Vám přinášíme pokračování našeho příběhu rozhodl, protože kterou jinou barvu na "zelený čtvrtek" zvolit, než právě ZELENOU :-).

Zelená je barva jara a probouzející se přírody. Dočetli jsme se, že český název měsíce dubna je odvozen od dubů, kterým právě v tomto měsíci začíná růst krásně zelené a silné listí.

ZELENÁ je barva lesů, stromů, rostlin, jara  symbolizuje mládí, naději, energii a nové začátky. ZELENÁ barva přináší klid, pomáhá regenerovat a načerpat nové síly, zvyšuje koncentraci a zlepšuje náladu, vzbuzuje důvěru.


ZELENÁ je jedna ze základních barev barevného spektra s vlnovou délkou zhruba 520 až 570 nm. Jedná se o barvu sekundární, která vzniká kombinací žluté a modré barvy. Je nejcitlivější barvou pro lidské oko. Komplementární barvou je červená, v některých zdrojích se uvádí fialová.

Psychologie říká, že zelené dávají přednost lidé, kteří se nebojí překážek, umí si stát za svým, ale mají i sklony ovládat druhé a touží po obdivu a uznání. Za nesympatickou ji prý často považují lidé trpící srdečními chorobami, přepjatí nebo fyzicky slabší. Zelenou barvu přisuzujeme bytostem z vesmíru, pohádkovým vodníkům a do močálu nás prý svede zelené světýlko bludičky :-).

Zelenou kyticí darujete optimismus a novou životní sílu. Tato barva také sluší rusovláskám a rádi ji ladíme k zeleným či hnědým očím.

Mezi drahokamy se zelenou pyšní smaragd.

V prvním dubnovém týdnu bychom Vám rádi popřáli krásné Velikonoce, v druhém pro Vás spustíme "týden akčních zelených produktů". Těšíte se :-)?

Máte na zelenou barvu svůj názor? Nosíte ji rádi? Nebo ji raději volíte v interiéru? Podělte se s námi o Váš názor :-).