1. máj

Byl pozdní večer, první máj,

večerní máj, byl lásky čas…

 

Den zamilovaných…

 

Ve světě je dnem zamilovaných Svatý Valentýn. U nás už si taky proráží svou cestičku, ale přiznejme si, že pro nás je opravdový den zamilovaných na 1. máje. S tímto dnem je spjato několik tradic, ale asi tou nejoblíbenější je líbání pod rozkvetlým stromem :) Tato tradice říká, že ženy, které budou pod stromem políbeny, do roka a do dne vykvetou do krásy. Někde se dokonce dozvíte, že se do roka a do dne vdáte. Ženy, které polibek nedostanou, tak uschnou. Ale nevěšte hlavu, stromů na takovou příležitost je hned několik... švarného jinocha můžete potkat třeba pod třešní, višní, jabloní nebo i břízou a třeba i ti nezadaní mohou najít svou osudovou lásku pod jedním z těchto stromů. Přece jen je Máj, lásky čas :)

 

Dříve, a někde snad i v dnešní době, se dávala láska najevo tím, že na prvního máje vylévali milenci cestičku z hašeného vápna mezi svými domy nebo svému milému nebo milé namalovali vápnem srdce na vrata. Pokud jste nesmělí a někdo se vám líbí, možná se můžete touto tradicí nechat inspirovat ;)

 

Další takovou známou a oblíbenou tradicí je stavění májky, která pochází z 15. století. Muži se vypraví v předvečer prvního máje do lesa, aby pokáceli strom, ze kterého pak vytvoří májku. Jehličnatý strom oklestí, pověsí na něj velký věnec, ozdobí různobarevnými stuhami a postaví vzhůru. O důvodu stavění májky kolují různé pověsti… Někde to značí oslavu jara, jinde tím slaví mládí, lásku a plodnost, ale také se májka staví na ochranu proti zlým silám. Ať je důvod jakýkoliv, májka se většinou staví 30. dubna a celý měsíc ji hlídají místní hoši a muži, aby ji nikdo neukradl. Měli by z toho pěknou ostudu! Většinou mezi sebou soupeří sousední vesnice, a když se někomu podaří uříznout a odnést májku z vedlejší vesnice, tak ti "okradení" si ji pak musí vykoupit, nejčastěji sudem piva :D Poslední květnový den se májka kácí a ti, kteří obhájili svou májku a tím i čest, si můžou oddychnout a pořádně to oslavit :)

 

A co vy? Slavíte první máj? Dodržujete nějaké tradice? Pokud máte chuť, budeme rádi, když se s námi podělíte o Vaše prvomájové historky, ať už se týkají polibků, stavění májek nebo se vám v tento den přihodilo něco jiného krásného či vtipného... 

 

Dle našeho názoru je 1. máj ve znamení růžové barvy… růžové květy jabloní a třešní, romantická láska… Jakou barvu myslíte, že jsme vybrali pro měsíc květen? Uhodnete to? Už zítra se můžete těšit na další blog o této barvě :)