PŘÍBĚH BAREV - RŮŽOVÝ KVĚTEN

PŘÍBĚH BAREV - RŮŽOVÝ KVĚTEN

KVĚTEN... Ve většině světových jazyků se květen jmenuje May, Máj, Mai... I v českém jazyce se dříve používal název Máj. V roce 1805 byl název květen poprvé použit v básni ve smyslu měsíce a to se později uchytilo jako oficiální název pro tento měsíc.

KVĚTEN je měsícem lásky, kvetoucích stromů a romantiky a stejně se dá popsat i růžová barva. Proto je RŮŽOVÁ jasnou volbou pro tento měsíc.

RŮŽOVÁ není vlastně nic jiného než světlejší odstín červené a proto mají tyto dvě barvy spoustu společných vlastností. Růžová je stejně jako červená považována za barvu srdce. Lidé, kteří mají rádi růžovou mají otevřená srdce lásce a jsou empatičtí, touží po ochraně a láskyplném zacházení.

RŮŽOVÁ vznikne smícháním barev červené a bílé a obsahuje široké spektrum odstínů. Jemnější pastelové barvy jsou vnímány jako symbol něhy, nevinnosti a romantické lásky, výrazná růžová naopak podtrhne Vaši ženskost a smyslnost. Možná právě proto jsou u žen tak oblíbené růže, podle kterých nese růžová barva své jméno. Růže jsou květiny, u kterých najdete snad všechny odstíny růžové a každé ženě vykouzlí úsměv na tváři.

RŮŽOVÁ vyvolává z psychologického hlediska potřebu citového tepla a něhy, podporuje intuici a také slouží jako skvělý prostředek proti strachu. Růžová navozuje dobrou náladu a pozitivní myšlení.

RŮŽOVOU můžeme kombinovat s různými barvami podle potřeby. Chceme-li zvýraznit růžovou, je vhodné ji zkombinovat s kontrastními tmavšími barvami, jako je černá, šedá, tyrkysová, tmavě zelená nebo modrá . Pokud ji chceme naopak zjemnit, změkčit, budou k ní vhodnější spíše barvy podobných a světlejších odstínů, například fialková, červená, stříbřitě šedá a bílá.

V dnešní době je RŮŽOVÁ považována za barvu ženského pohlaví, ale občas uvidíme nějaký pěkný růžový svetřík nebo košili i na mužích. V dřívějších dobách to přitom byla výhradně barva mužů a ženy se oblékaly do modré. 

V prvním květnovém týdnu Vám nabídneme 5 akčních produktů v růžové barvě. Druhá květnová neděle náleží našim maminkám, a proto Vám ke Dni matek přineseme inspiraci v podobě nějakého pěkného doplňku vyrobeného z našich přízí :) Máte se na co těšit!

Jaký je Váš oblíbený odstín růžové? Jaké doplňky z růžové barvy se Vám líbí? Budeme rádi, když se s námi podělíte o Vaše háčkované nebo pletené výtvory v růžové barvě a inspirujete nás i naše zákaznice :)
Příspěvky můžete sdílet na https://www.facebook.com/prohackovani.cz