PŘÍBEH BAREV - ZLATÝ PROSINEC

Prosinec - první zimní měsíc; měsíc přání a zázraků.

Odkud vznikl jeho název? 

Říká se, že název prosinec pochází z praslovanského slova prosiněti, což znamená prosvitnout, problesknout. V prosinci je nejkratší den a nejdelší noc, slunce sotva probleskne a už se zase schovává. Proto je pravděpodobné, že název prosinec pochází odsud. 
Jsou ale i jiné verze... Třeba, že prosinec má spojitost s prosbami adventními, kdy lidé nejčastěji vyslovují své prosby a přání. 

Prosinec máme všichni spojený s vánocemi, vánočními ozdobami, hvězdami a světélky, třpytem a leskem.
Právě proto jsme vybrali do našeho PŘÍBĚHU BAREV pro tento měsíc zlatou barvuZlatá podtrhuje Vánoční náladu. Je to barva jemné elegance, slavnostních nálad a sentimentu a vyjadřuje pocit zářícího štěstí.

Zlatá barva je vlastně "sestřenicí" žluté a hnědé barvy. Sdílí některé jejich vlastnosti, je taktéž spojována se světlem, láskou, soucitem, odvahou, vášní, magií a moudrostí. Ne nadarmo se slaví "zlatá svatba" po 50ti letech manželství. Takový dlouhý a pevný vztah si vyžaduje hodně lásky, soucitu, odvahy, moudrosti a často i trochu té magie :)

Pokud je zlatá i vaší oblíbenou barvou, jste nejspíš charizmatická osobnost, jejíž společnost přátelé vyhledávají. Ve Vaší přítomnosti se cítí uvolněně a respektovaně a za vaši laskavost a soucit získáte na oplátku pozornost, respekt a pevné přátelství.

Psychologie barev nás učí, že zlatá symbolizuje úspěch, bohatství a luxus. Když něčeho dosáhneme, vždy je to oceněno nebo vyjádřeno zlatou barvou. Ve sportu je to zlatá medaile nebo pohár, v životě jsou to zlaté hodinky, náramky a jiné šperky. Úspěšní a mocní lidé se často "oblékají" do zlata, symbolu vlivu a prestiže.

Zlatá je barva hojně využívána i v náboženství, je to barva bohů a jejich moci. Křesťané často využívají zlatou při vykreslování svých bohů v různých mozaikách a obrazech, najdeme tam třeba zlatý vavřín nebo zlatou svatozář. V hinduismu je zlatá barva spojována s učením, meditací a sebevzděláváním. 

Jste také milovníky zlaté barvy a chtěli byste to dát najevo vybavením Vašeho bydlení? Hesla jako "méně je více" nebo "v jednoduchosti je krása" zde platí obzvlášť. I přes to, že zlatá znamená eleganci a luxus, tak konečný výsledek může vypadat lacině a kýčovitě, pokud to s ní přeženete. Jak se tomu vyhnout? Stačí použít pár doplňků ve zlaté barvě, jako např. prostírání, zlaté rámečky na fotky, zlatá miska položená na konferenčním stolku nebo zlaté svíčky. Pokud se vám to zdá málo, tak přidejte třeba zlaté potahy na polštářky a konečný výsledek bude dokonalý. Při výjimečných příležitostech, jako jsou Vánoce, můžete popustit uzdu fantazii ;)

A jak si stojí zlatá barva v oblasti módy? Traduje se, že zlatou barvu můžou nosit jenom jarní a podzimní typy lidí s teplejším tónem pleti, s pihami a rezavými vlasy. Není to ale tak docela pravda. Zlatá barva má spoustu odstínů a to teplých i studených, stačí si vybrat ten správný a máte vyhráno. Kombinace zlaté s černou nebo červenou vytvoří díky svému kontrastu a záři luxusní večerní outfit. Zkombinujeme-li zlatou s bílou, vytvoříme nádherný antický vzhled hodný bohyně. Díky tomu, že je zlatá příbuzná žluté a hnědé barvy, tak bude krásně ladit se všemi přírodními odstíny. Můžeme ji ale volit téměř ke všem barvám, které chcete zjemnit nebo nějak ozvláštnit.

Jaký názor máte na zlatou barvu? Nosíte raději zlato nebo stříbro? My zlatou milujeme a proto jsme pro Vás v prosinci připravili několik akčních produktů ve zlaté barvě :) Najdete mezi nimi polyesterovou přízi Macrame (Vlna-Hep); vánoční tyl se zlatými glitry; papírovou přízi Twisted Paper se zlatou nitkou; vánoční dárkový pytlík s hvězdičkami nebo oblíbenou šňůru Bobbiny cords 5 mm ze zlatou nitkou. Máte se na co těšit :)

Sledujte nás na našem Facebooku https://www.facebook.com/prohackovani.cz, kde se postupně objeví všechny akce a na konci prosince Vás čeká další soutěž ;)