PŘÍBĚH BAREV - BÍLÝ ČERVEN

PŘÍBĚH BAREV - BÍLÝ ČERVEN

 

ČERVEN je měsícem slunce a tepla, sladkých třešní a dlouhých letních večerů… Je to měsíc s nejdelším dnem a nejkratší nocí... Vše kolem měsíce června je pozitivní a probouzí v nás dobrou náladu. Možná právě proto tento měsíc začíná Dětským dnem… Děti mají čisté a pozitivní myšlení a dělají nás šťastnými stejně jako červen a pocit, že je před námi celé léto, konec školního roku a čas dovolených.

 

I přes to, že název červen podle pověstí vznikl z toho, že dozrávají červené plody, tak jsme pro tento měsíc vybrali do našeho PŘÍBĚHU BAREV bílou barvu. Proč? Bílá nám svou povahou připomíná červen...

 

BÍLÁ je barva, která symbolizuje vše dobré a správné. Je to barva nevinnosti a čistoty, tak jako děti, které v červnu slaví svůj svátek. BÍLÁ je barvou světla, tak jako dlouhé letní dny a díky tomu také působí pozitivně na naši mysl.

 

BÍLÁ je často spojována se zimou, mrazem a sněhem. Ale upřímně, kolik lidí nosí v zimě bílé oblečení? Bílá barva působí lehce a vzdušně, a proto ji častěji uvidíme v létě, ať už jako sukně, šaty, kalhoty, nebo třeba plavky... Nejspíš i proto, že bílá barva vynikne na opáleném těle nebo opálení vynikne v bílém oblečení, což může působit sexy, ale i romanticky a něžně, záleží jaký kousek máte právě na sobě.

 

Když už je řeč o oblečení, BÍLÁ je také nejčastější barva svatebních šatů. V roce 1840 zvolila pro svůj sňatek bílé šaty anglická královna Victorie, a tím nastavila nový trend. Právě od té doby jsou bílé šaty symbolem čistoty a nevinnosti, ale na dlouhou dobu byly i známkou bohatství. Chudí lidé si je nemohli dovolit, protože oblečení bylo v té době drahé a bílé šaty by již na jinou příležitost nevyužili.

 

BÍLÁ barva se skvěle hodí i do interiéru. Nejenže sama o sobě rozjasní a opticky zvětší vaše bydlení, ale stejně jako u oblečení dokáže působit velmi kontrastně a některé barvy podtrhnout, jiné barvy, nebo spíše odstíny, zjemní. Pokud jste introvertní typ člověka, který potřebuje delší čas na „probuzení“ a po dlouhém dni se těší na svůj klid v teple domova, pak vsaďte na tlumenější barvy v kombinaci s bílou, jako je písková, kávová, šedá nebo i pastelové odstíny zelené, růžové či žluté. Pakliže jste spíše extrovert plný energie a elánu, vymalujte si byt třeba červenou nebo jakoukoliv jinou výraznou barvou… Zářivé odstíny v kombinaci s bílou barvou rozzáří a dodají vašemu bytu „náboj“, takže si budete užívat dne naplno od samého rána.

 

Z psychologického hlediska má na nás BÍLÁ velmi pozitivní vliv. Tato barva uklidňuje a utěšuje, odhaluje pravdu a upřímnost, je barvou čisté duše a nevinné vnitřní krásy. V některých národech je to smuteční barva, protože dává duším odcházejícím na věčnost naději na znovuzrození. Je to tedy barva nových začátků, naděje, spravedlnosti a osvobození.

 

Jak působí bílá barva na Vás? Máte ji rádi v kombinaci s jinými barvami nebo upřednostňujete čistě bílou? Věděli jste, že bílá barva vlastně není barva sama o sobě, ale tvoří ji spektrum barev červené, zelené a modré a že nejtmavším odstínem bílé je černá?

 

Jako obvykle i tento měsíc začínáme příběhem barev s pěti produkty, které si u nás v prvním červnovém týdnu můžete koupit za akční cenu. Na konci měsíce opět proběhne SOUTĚŽ v duchu BÍLÉ, kde se budete moct pochlubit svými výtvory a k tomu vyhrát nějakou pěknou přízi. Sledujte nás na https://www.facebook.com/prohackovani.cz, kde se v průběhu měsíce dozvíte, o co se bude soutěžit :)