PŘÍBĚH BAREV - REŽNÝ SRPEN

PŘÍBĚH BAREV – REŽNÝ SRPEN

 

Srpen je jeden z nejteplejších měsíců v roce, měsíc, kdy dozrává úroda a tudíž je období žní. Dnes k tomu máme moderní techniku, dříve se ale k sečení používala kosa, nebo srp. A právě odtud pochází název srpen.

V srpnu se sklízí obilí a jedním z nich je žito, nebo-li ve staročeském jazyce „rež“ (odsud název "režná") Také dozrává len nebo konopí, ze kterých se potom vyrábí režné plátno, což je hrubě tkaná látka v přírodní, neboli režné barvě.

Režná barva má tedy se srpnem hodně společného a právě proto jsme ji vybrali pro tento měsíc. Režná barva je bílá s nádechem do hněda nebo do žluta. Při vyslovení slova režná si vybavíme třeba safari, nažloutlou trávu seschlou pod žárem slunce, nebo oblečení v přírodní barvě, které nosí lovci na safari, či slaměné klobouky.

Právě oblečení v safari stylu je příjemné a oblíbené. Režná barva nepřitahuje slunce, oblečení v této barvě je většinou vzdušné a pohodlné. V létě si rádi oblečeme lněné šaty, tuniky, kalhoty, sukně... nejlépe v režné barvě, která splyne s opáleným tělem a do posledních horkých dnů nám připomíná, že je čas léta a prázdnin.

Lidé, kteří mají rádi režnou barvu, jsou spjati s přírodou. V nádechu hnědé je touha po klidném životě, pocitu tepla a bezpečí, ale také potřeba pohodlí a odpočinku. Žlutý tón v režné barvě vyvolává pocit harmonie a souladu a bílá dodává sílu.

Režná barva je neutrální a proto ji můžeme zkombinovat s různými barvami. Pokud chceme podtrhnout její charakter, zkombinujeme ji s jinými zemitými odstíny, jako např. s hnědou, béžovou, khaki a tlumenými odstíny zelené, nebo oranžové. Režnou barvu můžeme také využít ke zjemnění výrazných barev, jako je fuchsiová, tyrkysová, jasné odstíny zelené, oranžové nebo žluté. 

Oblečení na léto v režné barvě si můžete vyrobit i sami. Je spousta tenkých přízí, které obsahují len, bambus nebo bavlnu a proto jsou vhodné na letní tuniky, šaty, sukně nebo parea. Dokonce si z nich můžete uháčkovat třeba klobouček, který vás ochrání před sluncem, nebo plážovou tašku či kabelku z našich šňůr, ribbonů a špagátů. V režné barvě bude ale příjemná i deka, nebo svetr na podzim, kdy raději sáhneme po hřejivých přízích v tmavších odstínech režné a využijeme pocit tepla, který nám tato přírodní, zemitá barva dává. Na tuto příležitost budou ideální teplejší příze s obsahem vlny.

V Proháčkování Vám v srpnu nabídneme opět 5 produktů, tentokrát v režné barvě. Můžete se těšit na lehkou bavlněnou přízi Eco Cotton, šňůru na drhání a lapače snů Macrame String, látku na tepláky a mikiny - teplákovinu, duhovou šňůru Chainy cotton cake nebo batikovanou přízi Lolipop v režné barvě zkombinovanou s příjemnými letními barvami.

Sledujte nás na na našem Facebooku https://www.facebook.com/prohackovani.cz, kde se postupně objeví všechny akce a na konci měsíce srpna Vás čeká další soutěž ;).